Arhitektonski Kolektiv (Architecture Collective) is an architectural practice based in Split, consisted of three fellow architects, a civil engineer, and a number of regular collaborators of different professional profiles. The practice is oriented decisively towards research and action in the realms of contemporary architecture and territorial planning. The developed workshop methodology of the practice is capable of responding efficiently to different project scales, the dynamic variety of interests that define new global and local, cultural and technological landscape of today.

ciletovo susidstvo

ciletovo susidstvo

Objavljeno:
11.03.2024
Sudjelovali / Participants:
Mariana Bucat, Miki Jerković, Marina Grabovičkić

Ponekad je za uspješan projekt, a onda i rekonstrukciju tradicionalne kuće potreban KONZERVATORSKI ELABORAT. U tim slučajevima, kao što je ovaj (koji je bio beznadni) na Visu, valja uspostaviti dobrosusjedske odnose, a onda ih i opisati u ELABORATU. Evo kako je kulminiralo elaboriranje za kućicu u jednoj viškoj vali >

U uvali se većina izgrađenoga iznajmljuje. Ne iznajmljuje se jedino dio kuće Zorotović – Božanić koji su u Australiji, a koje će kasniji sugovornik zvati klokani, kao ni istočna polovina ozakonjene kuće koja je u vlasništvu S.S., rođene Z.

Posljednja se ranije iznajmljivala, ali nakon što se S.S.-in muž muž zvani C, inače Pojar koji se tu udao (1984. godine je prvi put došao u tu kućicu), umirovio odlučio je prestati s praksom pa je on koristi u toplijem dijelu godine. Autoru elaborata je ostavio dojam osobe koja živi prema svim principima onog što Aristotel naziva osrednjost i sa svim kvalitetama koje iz te osrednjosti proizlaze.

Prilikom obilaska terena, C je bio zainteresiran za razgovor. Uoči početka razgovora je ponudio sve vrste pića. Kao specijalitet je istakao roze' vino njegovog prijatelja iz jednog drugog viškog naselja. C se želio informirati o planovima svojih susjeda, ali je također rado informirao autora o njemu poznatim pojedinostima uvale.

Razgovor na prvi pogled ne spada u znanstveni diskurs. Međutim, slikovito pokazuje izvjesno poštovanje prvenstveno prema osobama, a onda i prema prostoru, tako karakteristično za otočno stanovništvo, a samim time važno za planiranje potencijalne rekonstrukcije.

Za prvog vlasnika predmetnih nekretnina kojeg on poznaje je ocijenio slijedeće:

„Kupi je bit će za šest mijori marak, a proda je za više nego duplo. Ni osan godišć ništa lavoro nego bi se surga s jahte i dangubi po vali. Posje je kupi kuću u Ženku, ali mi je bi reka da mu je zo co je proda vo tote.“

Izjava očito pokazuje svijest građanina o tome čemu danas služe nekretnine, ne samo na Visu nego i drugdje po obali. Stanovnici ustupaju mjesto onima koji tu ljetuju. Naselja koja su faktički nastala u antici i otada se razvijaju i kontinuirano nastanjena posljednjih nekoliko desetljeća gube svoju stalnost.

U obostrano nostalgičnom razgovoru istakao je još kako se sjeća jednog od aktualnih suvlasnika predmetne nekretnine koji je „bi doša čistit“ kućicu. U mjerilu građanina Visa, a sudeći po tome što je suvlasnik svojim rukama, naočigled C.-u, uistinu očistio unutrašnjost (koja se u međuvremenu napunila smećem i obrasla kupinom), moglo bi biti da se radi o ozbiljnim ljudima. Kao bitan detalj istakao je i to da je „ti Slovenac bi reka da će tu donit mater živit“, a što bi svakako na neki način doprinijelo i kvaliteti njegovog života u uvali pa se interesirao za suvlasnikovu majku.

On sjedi na taraci. Na stolu su žmuli, vino, pivo, karte triestine, kanoćal, lampe, antiseptik sprej, tabak i čikopelnica, panule za lignje, oćale za vid, oćale za sunce... Praktički, sve što čovjeku koji živi u uvali treba da mu kvalitetno prođe dan. C zbija šale, ne ljuti se na šale na svoj račun. Pozorno sluša sugovornike, artikulirano se izražava i rezonira. Gosti su dobro došli. C ima mulić na koji je vezana barka s veslima i s uredno zamotanim motorom. Spremno je ponudio pomoć prilikom iskrcavanja pa je „odriši cimu“ i prebacio autora elaborata na mulić. Kod iskrcavanja onih za koje je ocijenio da bi se mogli spetljati je bio spreman da se dobro nasmije.