Arhitektonski Kolektiv (Architecture Collective) is an architectural practice based in Split, consisted of three fellow architects, a civil engineer, and a number of regular collaborators of different professional profiles. The practice is oriented decisively towards research and action in the realms of contemporary architecture and territorial planning. The developed workshop methodology of the practice is capable of responding efficiently to different project scales, the dynamic variety of interests that define new global and local, cultural and technological landscape of today.

the wall

the wall

Objavljeno:
18.01.2024
Sudjelovali / Participants:
Alen Čikada, Ivan Jurica i Mariana Bucat

Korita - malo žalo na sjevernoj strani Lastova u PPUO-u klasificirano kao prirodna plaža brutalno je devastirano bagerom 2015. godine. Nekoć srasle grže zdrobljene su u razmjerno velike komade i razbarušene preko malog žala. Šuma je ostala na (ne)milost litici koja se polako ispirala. Devastaciju je zaustavila građevinska inspekcija. 

Ideju o sanaciji prirodne plaže snagom zajedništva ljudskih ruku i volje, onako kako se to stoljećima radi, dopustio je, na zahtjev Općine, a na temelju naivnog arhitektonskog elaborata, MINGOR.  

Sanacija se materijalizirala kao suhozid. Izgrađen je od manje ili više modificiranog zatečenog kamenja. S kamenja su skinuti pužići i vraćeni moru. Pronađeno smeće vraćeno je naselju.

U svojoj banalnosti oblika, jedan jedini zid kompleksno odgovara na pitanje sanacije: štiti liticu od ispiranja, lomi valove, služi za sjedenje i ležanje, pravi krajobrazni potez autohtonih sorti. Liniji je kamenoklesar dodao stepenice za sigurnije spuštanje s pošumljenog platoa na ponovno otkriveno žalo. Pošumljenom platou je stolar dodao klupe od alepskog bora kojeg je zatekao slomljenoga od nevere. Brojni sugrađani su dodali po koji kamen, po koju marendu... Prve ubojite levantare testirale su cijelu duljinu. Na uočenim kritičnim dionicama vez je naknadno utvrđen. 

"Unatoč očitom izostanku programa, zid je u svome kratkom vijeku postojanja provocirao i podržao nevjerojatnu količinu događaja, prirodnih pojava i efekata." R. Koolhaas, Field trip 

Suhozid, skale i urbana oprema su proces u kojem je realizirano povjerenje, uvažavanje, zajedništvo i otočna tradicija. Dodan je artikulirani kamenčić, kako je to Joško Božanić jednostavno rekao, jedinstvenom spomeniku ljudskom radu - beskrajnim kilometrima kultivirane vrlo dalmatinske prirode.