Arhitektonski Kolektiv (Architecture Collective) is an architectural practice based in Split, consisted of three fellow architects, a civil engineer, and a number of regular collaborators of different professional profiles. The practice is oriented decisively towards research and action in the realms of contemporary architecture and territorial planning. The developed workshop methodology of the practice is capable of responding efficiently to different project scales, the dynamic variety of interests that define new global and local, cultural and technological landscape of today.

neka nadogradnja

neka nadogradnja

Sudjelovali / Participants:
Jelena Žeravica, Mariana Bucat, STabilnost d.o.o.
Objavljeno:
16.11.2018

Klijent je već imao betoniranu garažu. Valjalo je dograditi katova koliko stane i iskoristiti što se iskoristiti dade: dva stana i dvoetažni poslovni prostor. Čim Dalmatinac planira stanovanje u svojem dalmatinskom okruženju, to odmah planira i instalaciju kominate, priručne kuhinje (koja će sigurno postati glavna kuhinja), vrtla sa verdurom… To sve jest obvezan sadržaj vanjskog prostora stanovanja na Mediteranu i utoliko nije za zanemariti. Međutim, okoliš ove zgrade stvarno nije podesan za takvo što. Mudri klijent pristao je da se sve navedeno složi na krov neposredno iznad glavnog stana.

Betoniranje je bilo prava muka i na njemu je i stalo. Klijentu je ponestalo novaca. Možda bi bolje prošao da izvođač nije divljak ili da mu je nadzor bio pošteniji. Dakle, betoni su ispali “ajme majko”. Nije bilo oplate niti visine kata. Međutim, struja je minuciozno napravljena – zato što je klijent električar. Moranin prvi put na gradilištu je bio baš na ovoj kući. Šetali smo po krovu. Dizalica je digla mrežu, mreža joj je prošla nekoliko centimenatara od glave. Radnici su se smijali, ja sam dobila nervni slom, Morana se čudila. Jedan život manje, još osam.